НАП провери 800 обекта по Черноморието и състави над 150 акта

Спецов: Подобрява се фискалната дисциплина, променя се поведението на търговците

13.07.2024 | 15:46 Редактор: Тодор Петров
НАП провери 800 обекта по Черноморието и състави над 150 акта

За първите две седмици от началото на контролната кампания на НАП по Черноморието фискалните инспектори са проверили повече от 800 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др. 

Фискалните инспектори са съставили общо над 150 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. В 8 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство. 

Данните от извършените проверки в рамките на лятната контролна кампания тази година показват, че фискалната дисциплина по българското Черноморие се подобрява. До момента не са установени сезонни работници, полагащи труд без сключен договор с работодателя. 
Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. 

Под активно наблюдение са поставени стотици обекти по крайбрежието. В териториалните структури на приходната агенция във Варна и Бургас са получени общо 44 сигнала от граждани за неиздаване на фискален бон. По тях са образувани незабавни проверки, които са потвърдили получената в НАП информация. 

Oт приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

"Контролната кампания на НАП за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие дава резултати. Подобрява се фискалната дисциплина, променя се поведението на търговците в посока доброволно плащане на задълженията и реално отчитане на приходите, което е наша основна цел. Отново апелирам към гражданите да изискват касова бележка за всяка покупка, ако не им бъде издадена такава – да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.