fallback

Бедствено положение, изпепелени къщи и безсънна нощ заради огъня в Хасковско

Десетки хора бяха евакуирани

13.07.2024 | 14:08 Автор: Толя Стоянова

Продължава борбата с пожарите в Хасковска област. Изгорели са над 15 000 декара с различна растителност. Огнените пламъци обхванаха и 13 къщи. За общините Ивайловград и Тополовград е обявено частично бедствено положение. Десетки хора бяха евакуирани.

Гъст дим е обхванал покрайнините на тополовградското село Срем. Три къщи са напълно изгорели. Нощта беше безсънна за десетките хора, които бяха евакуирани от домовете им. Шест автомобила и селскостопански постройки също попадат в плен на огнените пламъци. Изпепелени са и и около 10 000 декара гори.

Тежка техника проправя просеки. В селото огънят вече е локализиран.

10 къщи са изгорели на друг фронт на пожара в ивайловградското село Горноселци. Пламъците се разпространяват на площ от близо 4 000 декара в труднодостъпна местност. Тежка техника и два хеликоптера се включиха в гасенето. Третото активно огнище е на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново.

"Към момента няма опасност за населените места. В селата са локализирали пожара, така че няма никаква опасност за хората", увери директорът на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Митко Чакалов.

Над 200 сигнала за пожари са получени вчера в страната. Повече от 300 пожарникари се борят с огнената стихия.

"В момента е сравнително спокойно от гледна точка, че температурите са ниски и все още няма вятър, но в следващите часове метеорологичната прогноза не е благоприятна за нас. Поради тази причина цяла нощ всъщност не сме спирали, но продължаваме да изграждаме просеки, да разполагаме екипи по фронта на пожара, така че максимално бързо и безопасно за нашите момчета да реагираме", обясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Рискът от избухването на нови пожари е много голям. Ситуацията в Хасковска област остава критична.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback