Асен Василев: Няма предпоставки за проевропейско антикорупционно правителство

Процесите в ДПС ще имат отражение върху ГЕРБ, коментира Денков

13.07.2024 | 13:05 Редактор: Толя Стоянова

Втората по численост парламентарна група "Продължаваме промяната - Демократична България" свика Национален съвет, за да обсъди какво ще прави с втория мандат, който президентът Румен Радев ще връчи през седмицата.

"Война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие". Това, което трябва да подчертая е, че процесите в ДПС ще имат отражение върху ГЕРБ, но многократно казахме, че там има хора близко свързани с Пеевски, така че какъв ще бъде изходът във войната между Пеевски и Доган, ще има отражение и в ГЕРБ. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство. Затова с ДБ сме направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнем максималното. Тъй като сме го направили заедно, ще го представим заедно в някой от следващите дни. Обсъждаме с нашите национални съвети, за да сме сигурни че имаме подкрепата и на нашите симпатизанти", каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков добави, че разговорите продължават.

"Вярвам, че в този парламент няма антикорупционно проевропейско мнозинство и съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и към по-добри доходи за гражданите, и по-справедлива социална обстановка, в каквато всички ние искаме да живеем. Мандатът е тежка отговорност. Аз лично съм вземал отговорност и в ролята на кандидат за министър-председател през 2022 г. Не може с лека ръка тази отговорност да се отхвърли. Трябва да го обсъдим, но както казах, аз лично не виждам предпоставки в този парламент да може да се направи проевропейско антикорупционно правителство. Това не пречи да се прокарат важни и значими закони, ако има време за това, които всъщност отлежават. Знаете законите за ПВУ, които блокират второ плащане, антикорупционната комисия, Закона за сигнали подателите, Закона за личния фалит. Българските граждани всеки ден биват тормозени от колекторски фирми. Това всичко седи и чака в парламента и няма комисии. За готовността на част от партиите да преговарят с ПП-ДБ - на приказки не вярвам, трябват действия", заяви бившият финансов министър Асен Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)