Военнослужещи помагат в борбата с огнената стихия у нас

В потушаването на огъня участват и вертолети

13.07.2024 | 11:01 Редактор: Толя Стоянова
Военнослужещи помагат в борбата с огнената стихия у нас

Военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили участват в гасенето на пожари в различни райони на страната. Модул от 42-ри механизиран батальон – военно формирование 52 590 - Кабиле, от състава на Сухопътните войски, от 06:04 ч. тази сутрин, 13 юли, се включи в гасенето на пожар в село Мелница, община Елхово, област Ямбол. Огънят е възникнал в горска и земеделска земя. Участието на военнослужещите в гасенето на пожара е съгласно заповед на командира на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков.

Втори модул от Сухопътните войски - 19 военнослужещи с 4 единици техника, от военно формирование 26 030 - Безмер се включи от 8:35 ч. в гасенето на същия пожар. 

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово и днес от 07:42 ч. продължават да оказват помощ на пожарните служби при гасенето на големия горски пожар между селата Песнопой и Михилци, област Пловдив. 41 военнослужещи с 9 единици специализирана техника и медицински екип, под ръководството на подполковник Павел Тодоров - командир на 3-ти механизиран батальон от 61-ва Стрямска механизирана бригада, се борят с огъня. На мястото е и заместник-командирът на бригадата полковник Димо Гюдженов. Действията на военнослужещите са насочени главно към ограничаване на възможността за разпространение на огъня чрез потушаване на тлеещи огнища и прокарване на просеки.

Два вертолета на Военновъздушните сили ВВС - Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиобаза - Крумово през вчерашния ден, 12 юли, гасиха два пожара - в боровата гора в труднодостъпната местност в Средна гора между селата Михилци и Песнопой и по-късно възникнал пожар в района на село Срем, община Тополовград, област Хасково.

Участието на вертолет Ми-17 в гасенето на горския пожар в област Пловдив продължи 3 часа, като бяха направени 21 захода и бяха хвърлени 42 тона вода. Вторият вертолет AS 532 AL Cougar изпълни задача с продължителност 5 часа и 25 минути, като направи 52 захода и хвърли 83 тона вода. След това той беше пренасочен към пожар в района село Срем, община Тополовград, където за 2 часа и 15 минути направи 3 пуска на 6 тона вода.

Днес е получено и искане от МВР за два хеликоптера от 24-та авиобаза - Крумово за овладяване на пожар, възникнал в землището на село Горноселци, община Ивайловград, област Хасково.

Снимки: МВР