Заради кошмарни задръствания към Гърция препоръчват алтернативни маршрути

По-добре избягвайте ГКПП "Маказа" и ГКПП "Кулата"

12.07.2024 | 19:48 Редактор: Елеонора Танева
Заради кошмарни задръствания към Гърция препоръчват алтернативни маршрути

Трафикът с Гърция е интензивен за леки автомобили на ГКПП "Маказа" и на ГКПП "Кулата" за всички видове превозни средства.

Във връзка с това и с големия брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция, от ГДГП препоръчват използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница, които са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване.

Пътуващите туристи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров могат да преминат през ГКПП "Илинден" като алтернатива на ГКПП "Кулата“. Туристи, пътуващи към курорти в района на Ксанти, Комотини и о. Тасос, могат да използват ГКПП "Златоград“ като алтернатива на ГКПП "Маказа“. За курорти в района на гр. Алексантропулис се препоръчва да се преминава през ГКПП "Капитан Петко войвода“.

През граничните пунктове  "Маказа", "Златоград“ и 4Ивайловград“ е разрешено преминаването само на леки коли и микробуси.

Границата с Република Турция:

Трафикът е интензивен на ГКПП "Капитан Андреево“ за леки автомобили  на изход от България. От ГДГП препоръчват на пътуващите към Турция туристи да използват също ГКПП "Лесово“ и ГКПП "Малко Търново“, където трафикът е спокоен.

Границата с Република Сърбия:

На ГКПП "Калотина" трафикът е интензивен на вход за леки автомобили.

Границата с Румъния:  

На ГКПП "Кардам'', ГКПП "Оряхово''  и ГКПП " Никопол" трафикът е интензивен  на изход за товарни автомобили. 

Всеки петък от 16 до 22 часа румънските власти не пропускат товарни автомобили през ГКПП „Дуранкулак“ в двете посоки; в събота, неделя, предпразничен и празничен ден ограничението е от 6 до 22 часа.

Интензивен е трафикът на леки автомобили на ГКПП „Видин“, ГКПП „Русе“, ГКПП „Силистра“, ГКПП „Кардам“ и ГКПП „Дуранкулак“ в двете посоки.

Поради извършване на основен ремонт на българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, като трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим и се регулира със светофарна уредба.

Снимка, архив: БГНЕС