Частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите

Вятърът затруднява гасенето

12.07.2024 | 19:08 Редактор: Беатрис Младжова

Два хеликоптера, доброволци и пожарни се опитват да загасят пожарите в Средна гора. Пламна хълмът над село Михилци. Огънят все още не е локализиран. Няма опасност за хората. Поради вятъра е трудно да се локализират пожарите и да се угасят. Над Михилци има и склад на ВМА, пълен с медицински инструменти, но засега няма риск да бъдат засегнати.

"Ситуацията може да се каже, че е овладяна до степен такава, че пожарът се разпространява в гориста местност между двете общини Калояново и Хисар, но тъй като се касае за гориста местност, в която няма изградени горски пътища, нито пък инфраструктура от електропреносната мрежа, се касае за височинен огън. Към настоящия момент нямаме възможност да вкараме наши служители там. Няма опасност и застрашеност за живота, здравето и имуществото за живущите в близост до пожара", заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

"Няма опасност за жителите в близките населени места. Продължават гасителните действия, в които участват 80 пожарникари, над 60 доброволци, специализирана техника, служители на Държавното горско стопанство. Очакваме и съдействието на Министерството на отбраната", допълни той.

"Не можем да кажем в момента каква е причината, предстои да се установи, разследващите органи ще извършват съответните действия. В момента ни е приоритет да загасим пожара", посочи директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.

"Пламъците обхвана почти цялата западна територия над село Песнопой и огънят отива към Хисаря. Страшна работа. Такова нещо никога не се е случвало в Песнопой. Благодарение на пръскачки, пожарни положението се овладя. Ситуацията е много динамична, пожарът тръгна от 3 места и за мен този пожар е запален умишлено", коментира кметът на с. Песнопой Никола Чонов.

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в Хисаря и Калояново. То е в сила следващите 7 дни.

Снимка: БГНЕС