Безводие в горещините в кюстендилско село - хората си поливат градините неправомерно?

"Драговищица беше рай", сподели жителка на селото

13.07.2024 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

В най-горещите дни кюстендилското село Драговищица страда от безводие. Местните хора се оплакват, че вода в чешмите им идва изключително рядко и почти винаги със слабо налягане. От местното водно дружество посочиха, че причината за проблема е в масово използване на питейна вода за поливни нужди.

"Снощи дойде в 03:30 ч., но аз бях вече толкова уморена, че заспах и не можах да се изкъпя. Сутринта вече я нямаше", сподели жителка на селото.

"Заради слабото налягане пералнята не може да работи пералнята, не може да работи бойлерът. Не вършим никаква работа, освен да си измием ръцете", възмути се друга жена.

В своя позиция от местното ВиК дружество посочиха, че вода има, но тя не достига за всички къщи, защото много хора я ползвали не по предназначение и поливали градините си с нея. В селото обаче категорично не приемат това обяснение.

"Преди години ние също сме поливали, не се полива за първи път", коментира пенсионерка.

От община Кюстендил уточниха, че има завършен инвестиционен проект за подмяна на водопровода в Драговищица. Има и разрешително за строеж. Обявена е обществена поръчка и за избор на изпълнител.

"Подали сме заявление сключване на споразумение с МРРБ, очакваме в рамките на следващите няколко седмици да бъде сключено споразумението, след което предприемаме следваща стъпка - договор с изпълнителя за предприемане на строително-ремонтните дейности", поясни зам.-кметът на община Дупница Николай Дочев.

"Драговищица беше рай. Толкова е пълноводна, да вземат една помпа, за тези, които не стига водата", добави една от жителките.

Вижте повече в репортажа.