fallback

Пенсионна реформа по български - Boom&Bust,1 част (18.01.2015)

Boom&Bust с Камен Димитров, финансист и Даниел Василев икономист от ЕКИП

19.01.2015 | 10:35 Автор: Дориана Ранкова

Камен Димитров коментира, че промените са взети изненадващо и без цялостна концепция за това какво ще бъде бъдещето на пенсионна система като цяло. Плюса на ситуацията е наложителната промяна. Реално според него, не се решава проблемите в стълбовете на системата. В НОИ няма индивидуални партиди и това означа, че хората остават без собственост върху парите, смята Даниел Василев икономист от ЕКИП.

Ако остане в УПФ вложителят носи риска от доходността на портфейлите, а ако се премести в НОИ, носи риск от фискални затруднения поради демографски затруднения, добави Димитров. Според него осигурените лица не печелят от тази промяна, тъй като има твърде много въпросителни около нея. Един от основните проблеми за собствеността и според Василев е, че не може да се проследи личната партида, а във втори и трети стълб той не вижда този проблем.

Дискусията дали НОИ може да управлява капитали успешно според Димитров, е важна, но са необходими разчети на действията за следващите 30-40 години, за да е ясна сумата за осигуровката. Не е препоръчително да се инвестират средствата от НОИ, тъй като това не е функция на държавата, смята финансистът. Прехвърляне на пари от УПФ към НОИ не е препоръчителен. Той препоръчва и германската система на сливане на втори и трети стълб в един. Важно е да се отбележи, че и в УПФ не е ясно как ще се плащат пенсиите. Според него те все още нямат резерви, за да осигурят пожизнените пенсии.

 

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да видите в следващия видео материал:

 

fallback
Още от България
fallback