Пенсионна реформа по български - Boom&Bust,1 част (18.01.2015)

Boom&Bust с Камен Димитров, финансист и Даниел Василев икономист от ЕКИП

19.01.2015 | 10:35 Редактор: Дориана Ранкова
Пенсионна реформа по български - Boom&Bust,1 част (18.01.2015)

Камен Димитров коментира, че промените са взети изненадващо и без цялостна концепция за това какво ще бъде бъдещето на пенсионна система като цяло. Плюса на ситуацията е наложителната промяна. Реално според него, не се решава проблемите в стълбовете на системата. В НОИ няма индивидуални партиди и това означа, че хората остават без собственост върху парите, смята Даниел Василев икономист от ЕКИП.

Ако остане в УПФ вложителят носи риска от доходността на портфейлите, а ако се премести в НОИ, носи риск от фискални затруднения поради демографски затруднения, добави Димитров. Според него осигурените лица не печелят от тази промяна, тъй като има твърде много въпросителни около нея. Един от основните проблеми за собствеността и според Василев е, че не може да се проследи личната партида, а във втори и трети стълб той не вижда този проблем.

Дискусията дали НОИ може да управлява капитали успешно според Димитров, е важна, но са необходими разчети на действията за следващите 30-40 години, за да е ясна сумата за осигуровката. Не е препоръчително да се инвестират средствата от НОИ, тъй като това не е функция на държавата, смята финансистът. Прехвърляне на пари от УПФ към НОИ не е препоръчителен. Той препоръчва и германската система на сливане на втори и трети стълб в един. Важно е да се отбележи, че и в УПФ не е ясно как ще се плащат пенсиите. Според него те все още нямат резерви, за да осигурят пожизнените пенсии.

 

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да видите в следващия видео материал:


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Трябва да се мине на в НОИ на индивидуални партиди и внесените пари да се записват като брой средни работни заплати така че автоматично да се индексират. Не трябва да има възраст и стаж за пенсиониране , освен по старост, а пенсията всеки да може да си я изчисли като раздели броят на натрупаните средни заплати на месеците които му остават до навършване на 75 години . Прагът за пенсиониране трябва да бъде паричен като процент от средната работна заплата или навършена възраст от 65 години Който доживее и се пенсионира на тази възраст дели на 100 и това е пенсията . Един казус от телевизията . Някакъв електричар има 25 години стаж и е внасял, но ще се пенсионира по милост с пенсия за старост на определената от закона възраст наравно с този ,който има изискуемият минимум за старост и този който почти е събрал нужният стаж. При индивидуална сметка това няма да е така . Ще има право да се пенсионира когато иска, но парите ще се разделят на месеците които му остават до навършване на 75 Сигнализирай за неуместен коментар