Политическият възел: Какво се случва оттук нататък с втория мандат?

Президентът има право да насрочи консултации с групите преди неговото връчване

12.07.2024 | 13:53 Редактор: Деси Николова

Пренареждането на пластовете в парламентарния пъзел след разпада на "Величие" и разцеплението в ДПС може да продължи, прогнозират експерти. По Конституция няма срокове за връчване на втория мандат, но президентът има право да насрочи консултации с групите преди неговото връчване.

А предвид промените Димитър Главчев може да се окаже принуден да остане на поста служебен премиер. След изненадващите политически ходове, "Продължаваме промяната" трябва да започне преговори, за да се възползва от шанса да състави кабинет с втория мандат, смятат експерти.

"След изборите някои си отчетоха вината, подадоха оставки, посипаха си главата с пепел. Но лидерите на "Продължаваме промяната" се държат така, сякаш са били възнаградени от избирателите, а не наказани и се държат като обидени", коментира социологът Юлий Павлов.

Според конституционалисти разместването на пластовете може да продължи, тъй като разликата между втората и третата група в парламента е един депутат.

"Без да навлизам в окултни структури и предсказания, възможно е ако продължат да се оттеглят народни представители и от други парламентарни групи, към момента втората, вече да не е втора. В момента, в който народен представител се превърне в независим, той не може да мине в друга парламентарна група", разясни конституционалистът д-р Орлин Колев.

Ако вторият и третият мандат се окажат неуспешни, президентът е длъжен да насрочи разговори с всички лица, които според новата Конституция могат да изпълняват функциите на служебен министър-председател. Изборът му кой да бъде премиер може да се окаже предизвестен. 

"Главчев, при положение, че никой друг не желае, ще продължи да изпълнява функциите на служебен министър-председател. Дори да не иска да бъде служебен премиер", уточни д-р Колев.

Президентът може да насрочи консултации с парламентарните групи и между връчването на втория и третия мандат, обобщиха още експерти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR