ГЕРБ гледат към нови избори, други оставиха отворена вратата за кабинет

Депутатите приеха, че ще получават заплати по време на предизборна кампания

12.07.2024 | 13:50 Редактор: Беатрис Младжова

От ПП-ДБ ще обявят какво ще правят с втория мандат едва когато отидат при държавния глава следващата седмица. Дали ще се намери подкрепа, ако все пак решат да съставят правителство? Според парламентарните сметки това би могло да стане, но независимите кандидати трябва също да ги подкрепят.

Пренареждането на силите ще изпрати втората папка за съставяне на правителство в ръцете на ПП-ДБ. Изглежда обаче това изненада и самите тях, и решение какво ще правят с мандата няма. Но каквото и да решат, ГЕРБ остават на позицията си. 

"При сегашното състояние на политическите парламентарните групи по-честното решение си остават изборите", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева. 

А докато те гледат към изборите, ДПС и БСП оставят вратата за кабинет отворена.

"Нека да връчат мандата, да видим как ще се развият отношенията в тяхната политическа група и едва тогава ще говорим", коментира председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов.

"Това е въпрос на анализи, нека да видим какво се предлага, който и да е с мандат. Има неща, които сериозно ни притесняват. Написахме писма на всички партии, в които посочихме кои за нас са най-важните приоритети и това са инвестициите, икономически растеж, сигурност на гражданите", посочи депутатът от ДПС Искра Михайлова.

Близо месец след като влязоха в пленарната зала, депутатите едва днес успяха да се заемат с правилата, по които да работят. Това, което приеха е, че ще получават заплати по време на предизборна кампания, а независимите няма да имат право да участват в парламентарни комисии. Предстои да се гласува окончателно правилникът.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR