В ДПС заговориха за етническия мир, партията е разделена на две

"Данчо Цонев да не си играе с етническия мир", предупреди Рамадан Аталай

12.07.2024 | 13:38 Редактор: Искра Ангелова

Горещ петък в Народното събрание - роенето в ДПС продължава. Приближените на Делян Пеевски заговориха, че са готови да напуснат. Доверените на Доган пък благодариха за подкрепата на партийните структури в страната. А в центъра на спора беше развята и етническата карта.

В телевизионно интервю Йордан Цонев обяви - остава до Пеевски и най-вероятно скоро ще напуснат ДПС. В кулоарите Цонев отказа коментар за това, че е "българчето в партията".

"Няма да давам интервюта, всичко съм казал", лаконичен бе той.

Да прочете стихотворението "Аз съм българче" - това го посъветва Рамадан Аталай, който беше изключен от Делян Пеевски.

"Данчо Цонев да не си играе с етническия мир. Защото който вади етническата карта, мисля, че си заминава", коментира Аталай.

И пожарът се разгоря с пълна сила - има или не етническо напрежение в партията.

"За всички е ясно, че Ахмед Доган е носител на етническия мир в България. Неслучайно още през декември 1989 година заедно с президента Желев положиха основите на този, модел, в който живеем днес", каза независимият депутат Валентин Тончев.

Йордан Цонев все пак склони да говори в кулоарите и обясни имало е опит за разделение на партията с етнически мотиви от хората, подкрепящи Доган.

"Нашата партия ще им я дадем на тях ли? Българите и помаците ще ни вземат партията ли?", попита Цонев.

Така зад Пеевски застават 23-ма депутати, а зад Ахмед Доган - 24 народни представители. Те обаче вече са независими, тъй като Пеевски ги изключи от партията.

Вижте повече в репортажа в Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR