Живакът на термометрите минава 40 градуса, по Черноморието ще бъде ветровито

Над планините ще има разкъсана облачност

12.07.2024 | 06:00 Редактор: Толя Стоянова

Денят започва с минимални температури в страната до 24 градуса. Преди обед облачността ще бъде разкъсана над източните райони. Следобед ще се заоблачи над северните райони, а по Черноморието ще бъде слънчево.

Вятърът преди обед ще бъде слаб до умерен със скорост до 25 км/ч от североизток. Максималните температури в страната ще са от 36 до 42 градуса, в Дунавската равнина и в крайните южни райони до 42, а по Черноморието до 31-33 градуса, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Черноморието бързо ще се заоблачи и ще бъде ветровито. Следобед се очакват на юг от Бургас слаби превалявания и прегърмявания. Максималните температури на въздуха по морето ще бъдат до 31-33 градуса. Вятърът ще бъде до умерен от североизток със скорост до 30 км/ч. Морската вода ще бъде с температура от 25-26 градуса по северното крайбрежие и до 26-27 градуса по южното. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,5 м, а по южното до умерено с височина на вълните до 2,5 м.

Над планините ще има разкъсана облачност следобед, повече над Рила и над Пирин. Вятърът по високите части над 2500 м височина ще бъде умерен от североизток със скорост до 40 км/ч. Максималните температури за деня над 2500 м ще бъдат около 16 градуса, а на 1500 - около 24.

В събота разхлаждащи валежи ще има над река Дунав. В неделя нова гореща вълна от югозапад ще достигне България. В понеделник, вторник и в сряда се очакват отново температурите да са с високи стойности - от 37 до 43 градуса.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Pexels