Отстраниха директорите на "Топлофикация", метрото и още 4 общински дружества

Гласуването мина с подкрепата на ВМРО, ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане"

11.07.2024 | 18:58 Редактор:

Столичният общински съвет гласува отстраняването на ръководствата на шест от общинските дружества. На тяхно място ще бъдат назначени нови временно изпълняващи длъжността.

След близо пет часа спорове и дебати, Столичният общински съвет гласува смяната на директорите на общинските дружества  "Метрополитен", "Топлофикация София", Център за градска мобилност, Столичен автотранспорт, "Софинвест", и Столичен електротранспорт. В последния момент беше предложено Стоян Братоев от "Метрополитен" да остане в съвета на директорите, за разлика от внесения от Карлос Контрера доклад. Гласуването мина с подкрепата на ВМРО, ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от "Възраждане".

"Когато на тъмно, с доклад, внесен преди по-малко от 24 часа, се предлага шест анонимни души да управляват икономика за 3 млрд. на София, това не може да бъде описано по друг начин, освен като терористичен акт срещу общината", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Докладът за кадровите промени внесоха Карлос Контрера от ВМРО и отцепилите се от "Възраждане" Красимир Гълъбов и Севдалина Петрова.

"Именно това решихме, след като не виждахме насреща подкрепа, да внесем доклад за конкурс с по-различни правила и да предложим промени в част от персоналния състав на съветите на директорите, защото както се вижда, основните са от транспорт, а там има проблеми", каза Карлос Контрера от ВМРО.

Според Деян Николов от "Възраждане" искането за смяната датира отпреди близо осем месеца, като на него лично му били предлагани постове, ако го подкрепи.

"Това е втората част на сделката с която беше отпушена работата на СОС преди шест месеца, и това е цената за да може няколко групи да бъдат или изцяло превзети или разцепени", заяви Николов.

Групата на ГЕРБ избра да запази мълчание. А мандатите на директорите на общинските дружества са изтекли още преди две години. По процедура след около две седмици временно заемащите поста ще заемат местата им до провеждането на конкурси.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR