fallback

ПП-ДБ измести ДПС и зае второ място по численост в НС, трета се нарежда "Възраждане"

Коалицията ГЕРБ - СДС остава първа с 68 депутати

11.07.2024 | 19:05 Автор: Толя Стоянова

Случващото се в ДПС продължи да предизвиква напрежение и дори разбърка политическата ситуация, след като "Движението" се нареди като четвърта по численост парламентарна група, а така няма да получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Коалицията ГЕРБ-СДС остава първа по численост с 68 депутати. Втора вече е коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" с 39 народни представители и така по Конституция следва на нея да бъде връчен вторият мандат за съставяне на правителство. На трето място е "Възраждане" с 38 народни представители. ДПС вече е четвърта политическа сила с 25-ма депутати, като преди това те бяха втори с 44 места в пленарната зала. На пето място се нарежда "БСП за България" с 18 депутати, следвана от "Има такъв народ с 16.

Нечленуващите в парламентарни групи нараснаха до 36-ма. Сред тях са народните представители от "Величие", чиято парламентарна група преустанови съществуването си на 5 юли, след скандалите в партията, както и изключените от ДПС 17 депутати. Двама от "Движението" пък решиха да напуснат групата по собствено желание и така общият им брой стана 19.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback