От ПП-ДБ искат МВР и прокуратурата да се самосезират за модела "Доспат"

Протестиращи пред НС искат оставката на кмета

11.07.2024 | 13:54 Редактор:

Протест срещу кмета на Доспат Елин Радев от ГЕРБ се проведе пред сградата на Народното събрание. Протестиращите искат оставката му заради премахване на жилищни постройки от страна на община Доспат в различни населени места. 

Собствениците им твърдят, че това е наказателна акция и саморазправа с тях, тъй като са симпатизанти на други политически сили. Протестиращите получиха подкрепа и от част от депутатите, а групата на ПП-ДБ излезе с декларация, в която поиска МВР и прокуратурата да се самосезират за модела "Доспат".

"В случая на Доспат ситуацията прилича на системна злоупотреба с власт от кмета Елин Радев. Стана ясно, че общината работи по следния начин: получавала сигнали или сама фабрикувала сигнали за определени жители, разглежда собствените си сигнали и издава заповеди за събаряне на постройки, прекратяване на договори и възпрепятстване на бизнеси да функционират с цел всяване на страх и подчинение. Ситуацията в Доспат е еманация на модела "ГЕРБ", в който местните власти упражняват контрол чрез натиск, заплахи и репресии", коментира депутатът от ПП-ДБ Венеция Ангова.