Изключени и самонапуснали ДПС, ПП-ДБ ли ще получат втория мандат от Радев?

"Едно ще кажа - ново начало", лаконичен бе Делян Пеевски

11.07.2024 | 13:43 Редактор: Деси Николова

Разривът в ДПС ескалира. Доган поиска оставката на Пеевски. Той категорично отказа. Размениха си и тежки обвинения. Доган заговори за мутренски подход и партиен преврат. Пеевски контрира - никой не може да спре "Новото начало". 

А от парламентарната група вече са изключени 17-те депутати, застанали на страната на почетния си председател. Още един напусна сам - Ахмед Вранчев. В деловодството на Народното събрание е постъпило и заявление от народния представител Димитър Николов, че вече не желае да бъде част от парламентарната група на ДПС.

"Едно ще кажа - ново начало. Ще ме разберете скоро", лаконичен бе председателят на ДПС Делян Пеевски.

След напрежението вечерта, сутринта за някой депутати от ДПС беше мълчалива. А за други - изпълнена с надежда. Според подкрепящи Доган - вече се вижда краят на кризата.

"При едно гласуване и решение на Централния съвет, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени", каза Рамадан Аталай.

"ДПС е преживяло много. Разумът ще надделее, не бива да има разцепление, структурите са в зрялост", коментира председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Няколко часа по-късно дойде и развръзката - депутатите, подкрепящи Доган, бяха изключени от парламентарната група на ДПС. 

А според Пеевски определени хора искат да разрушат ДПС.

"Това, което го прочетох направо не мога да повярвам че го прави почетния председател. Аз винаги съм бил за обединение и днес съм за обединение. Който дели партията си е за негова сметка", категоричен бе Пеевски.

Сега на ход е Румен Радев, който трябва да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство - вероятно на ПП-ДБ, които след рокадите в ДПС стават втора по численост ПГ в НС. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.