fallback

И 2 000 лв. заплата не стигат за привличане на медицински сестри в болниците

Работата е тази отпреди 15 години, дори и повече, но работим с по-малко специалисти, подчертават от ръководството на УМБАЛ "Св. Анна"

10.07.2024 | 19:01 Автор: Елеонора Танева

Кризата с липсата на медицински сестри не е само заради заплащането. Към края на 2023 медицинските сестри са 2386, на средна възраст - 53 години.  Така на 370 сестри се падат по 100 000 души, за които трябва да се грижат.

"Кризата на медицински сестри е повсеместна, поради фактите, които ние познаваме прекрасно: унизително ниски заплати, недоволство от страна на пациентите и медицински специалисти. В същото време ние знаем, че от броя на медицинските сестри зависи безопасността на пациента", коментира зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Ивелина Георгиева.

С изключение на лекарските асистенти, останалите представители на здравните грижи застаряват. Липсата на кадри заедно с лошите условия за работа отказва нови и утвърдени специалисти от професията.   

"Сега какво се случва: работата е тази отпреди 15 години, дори и повече, но работим с по-малко специалисти. След като няма човешки ресурси, няма как да не се намали качеството на здравните грижи ", заяви ст. сестра Марияна Колева, директор "Здравни грижи" в УМБАЛ "Св. Анна".

"Много малко млади хора учат за медицински сестри. Във факултета в София сега трябва да завършат 150 студенти, а болниците са почти 100 в столицата", 

От 1 юни специалистите по здравни грижи в УМБАЛ "Св. Анна" вземат основните заплата от 2000 лева. Но това не е достатъчно.

"Не е само проблемът в парите, ние искаме да осигурим на тези хора по-добри условия на труд, да ги разтоварим от несвойствени дейности, да бъдат свободни, да имат повече време за пациентите, да имат възможности да се обучават", уточни Милка Василева председателят на БАПСГ.

Асоциацията на професионалистите по здравни грижи прие декларация, адресирана до сегашните управляващи с призив да бъдат приети незабавни мерки със справяне с кризата в здравната помощ.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback