Семейства остават без дом заради ремонт на блока им в "Студентски град"

Там живеят преподаватели от университети и служители на БАН

10.07.2024 | 19:14 Редактор:

Близо 150 семейства са застрашени да останат без дом заради планиран ремонт на блока им в "Студентски град". Там живеят преподаватели от университети и служители на БАН, на които са отдадени апартаменти от Министерството на образованието и науката. Хората твърдят, че са помолени да напуснат, без алтернатива къде да отседнат и са готови на протест.

От 1 септември започва основен ремонт на 58 блок в "Студентски град", стопанисван от "Студентски столове и общежития". Затова семейството на Димитър Димитров, както и всички останали жители на блока, са помолени да напуснат.

"Тук съм си ремонтирал, доста средства съм вложил за вътрешно обзавеждане. Сега трябва да напускаме и на друго място да правим инвестиции", каза Димитър.

Преди близо месец живеещите са изпратили писмо до Министерството на образованието.

"През годините "Студентските столове и общежития" многократно са се опитвали да ни принудят да напуснем блока и затова смятам, че ремонтът е само повод ние да бъдем изведени от блока", смята доц. Радослава Илчева от Института за литература на БАН.

"Срокът е много кратък. Необходимо е да се предприемат по-крайни действия - протестни. Това прилича на лично забогатяване чрез геноцид на научни преподаватели и работници", каза ръководителят на Катедра "Драматичен театър" в НАТФИЗ проф. Велимир Велев.

На блока вече е правен ремонт, но само външно. От министерството обясниха в писмена позиция, че ще се търси начин за поетапно ремонтиране.

"Още на 8.04.2024 г. с писмо на изп. директор на "Студентски столове и общежития" ЕАД са уведомени председателят на БАН и ректорите на университетите, които имат настанени преподаватели в блок 58 за предстоящия ремонт на блока. Именно с цел осигуряване на алтернатива на живеещите в него е предложено решение първо да бъдат ремонтирани два от входовете му, а третият да се ползва от настанените служители, като 50 помещения са предвидени за БАН", гласи позицията.

Хората очакват да получат уверение дали ще могат след ремонта да се върнат у дома.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.