fallback

Жегите удрят хората с високо кръвно, важно е да пием поне по 1,5 литра вода

Топлото време ще продължи и през уикенда

10.07.2024 | 18:50 Автор: Искра Ангелова

Опасно горещо време и днес. Термометрите в Сандански отчетоха 39 градуса, а в Североизточна България - 37. Столичани също не бяха пощадени от слънцето.

Жаркото слънце оцвети цялата карта на страната в жълто, а синоптици предупредиха за опасности заради високите температури. Топлото време ще продължи и през уикенда, когато живакът може да надмине 40 градуса. Затова лекарите съветват да бъдем внимателни.

"Високите температури влияят най-вече на кръвното налягане, предизвикват разширение на кръвоносните съдове и съответно чести припадъци. Най-рисковите групи са тези над 65 години, тези с високо кръвно налягане, прекарали инфаркти или инсулти", каза д-р Апостол Луков.

За да се предпазим трябва да приемаме поне литър и половина вода и да избягваме слънцето в най-горещите часове от деня. А вече традиционно екипи на Българския червен кръст раздават безплатна бутилирана вода в центъра на столицата.

"Жега е и заради това идвам да пия вода", сподели Благомир Христов.

"Трябва да има градски чешми, защото всеки може да минава и да се възползва", коментира Петя.

Кайли открива и друго предимство на градските чешми - по-малкото пластмаса, именно заради това се старае да дава личен пример.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback