Шофьори за ремонта на Дунав мост: Две години две дупки не могат да оправят

Няма да се спира движението, уверяват от Пътната агенция

10.07.2024 | 14:01 Редактор: Толя Стоянова

От днес започна основен ремонт на Дунав мост при Русе. Дейностите ще продължат две години, а съоръжението няма да се затваря за движение. Това е първата цялостна рехабилитация на моста в българския участък от изграждането му преди 70 години.

Ремонтът за 45 млн. лв. включва цялостна подмяна на панелите и асфалтовите пластове, заедно с хидроизолация и нови ограничителни системи. Дейностите по време на летния сезон притесняват пътуващите.

"Какъв е този ремонт толкова години? Други държави правят мостове за тези срокове - ние няколко дупки. Две години две дупки не могат да оправят", коментира шофьорът на ТИР Петър Терзийски.

Ремонтът няма да спира движението, уверяват от Пътната агенция. Ще има светофар и ще се преминава поетапно в лентата, в която не се работи.

"Тежкотоварният трафик не би трябвало да има проблеми. Нашите изчисления показват, че с тази светофарна уредба ще може да се преминава спокойно", обясни председателят на УС на АПИ Йордан Вълчев.

"След нашите изследвания сме сигурни, че няма да затрудним летния туристически сезон", уточни служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова.

България има готовност да пусне ферибот между Русе и Гюргево, но се изчаква организацията от румънска страна. Само за миналия месец през Дунав мост са преминали над 200 000 превозни средства.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов увери, че са проведени разговори с румънските колеги и са синхронизирани действия с цел максимално облекчаване на трафика. Той обясни, че ремонтните дейности ще бъдат извършвани на няколко етапа и прилаганите мерки ще са съобразени с тях.

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 дни
Руси по прицип си е пъълна скръбб. Не девет амо десета че и дванайста дупка на кавала. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
патрокрация
преди 5 дни
У нас, така се работи! Колкото повече време се разтакават партийните фирми, толкова повече милиони получават! А след ремонта - пак ремонт! Сигнализирай за неуместен коментар