fallback

Хекимян захапа ПП-ДБ-СС за шефовете на общинските дружества: По Google ли ще се водим

Бюджет от над 3 млрд. лева управляват шестте общински дружества

09.07.2024 | 19:09 Автор: Беатрис Младжова

Темата с новите правила за избор на директори на общинските дружества в София предизвика недоволство у опонентите на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет.

Бюджет от над 3 млрд. лева управляват шестте общински дружества - "Топлофикация", Център за градска мобилност, столичните автотранспорт и електротранспорт, "Метрополитен" и "Софинвест". Ръководствата на компаниите са с изтекъл мандат, затова от ПП-ДБ-СС предлагат нови правила за смяната на директорите им.

"Ние не сме доволни от управлението на тези дружества и това го казваме като икономисти на базата на обективни критерии - лошото финансово състояние на тези дружества и недостатъчно добрата услуга, която хората от София могат да подкрепят", заяви общинският съветник от ПП-ДБ-СС Емилия Ангелова.

Част от мерките са 30 вместо 14-дневен срок за подготовка на кандидатите и публикуване на бизнес програмите им. А предложените промени вече били обсъдени.

"Коментирали сме го с ГЕРБ, макар и не в официални разговори. Не знам какви биха били аргументите да не се публикуват всички документи, да не се публикуват бизнес плановете, не знам кой би бил против да сложим добрата репутация, която си има измерители според националното законодателство", посочи общинският съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

"Че го били обсъдили с нас, къде, в коридорите ли, пред общината ли, смятате ли, че това е добро отношение към властта? Човекът, който трябва да бъде избран, трябвало да бъде с добър имидж - според кого? По критериите на Лена Бориславова ли ще се водим за това какво пише за един човек в Google", отвърна общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян.

Според ГЕРБ-СДС предложението се внася в последния момент, без да има възможност групите да го съгласуват помежду си. Вторите в местния парламент виждат и липса на прозрачност и консенсус в предложението за купуване на частни терени, които да се превърнат в подземни паркинги в близост до училища в район "Триадица".

И двете теми са част от заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Намерението на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" е, ако предложението им бъде прието, в срок до ноември шестте дружества да имат нови ръководства.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback