Уникалната статуя от Хераклея Синтика отприщи поредица от действия

Държавата ще увеличи финансовата помощ за древния град

09.07.2024 | 18:55 Редактор: Толя Стоянова

Все още не е ясно кога ще бъде преместена в музей уникалната статуя, която беше разкрита при разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич.

Министърът на културата Найден Тодоров посети археологическия обект и увери, че държавата ще увеличи финансовата помощ за Хераклея Синтика. В момента годишно за дейностите там се отпускат 300 000 лв.

В същото време ще бъдат предприети мерки, за да се реши проблемът със собствеността на земите, в чиито граници се намира древният град. Голяма част от тях все още са частна собственост и археолозите често се сблъскат с арогантното поведение на собствениците.

"Държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ. Има отпуснати 300 000 лв. за този проект", заяви министър Тодоров.

"До края на седмицата би трябвало да сме стигнали вече до музея в Петрич, и аз също малко да си поотдъхна. Остава денонощна охрана, но ни е притеснено. Хората напират, искат да го видят, сърдят се, че ние сме се позатворили, опасно е, дори бременни жени идват. Няма инфраструктура. Така е от 2018 г. и това още веднъж показва колко сме закъснели и не сме се справили", добави ръководителят на обекта проф. Людмил Вагалински.

Снимка: БГНЕС