fallback

Турбуленция в ДПС между втория мандат и отношенията между Пеевски и Доган

Няколко партии отказаха да разговарят за кабинет с мандат на ДПС

09.07.2024 | 18:35 Автор: Тодор Петров

В разгара на напрежението в ДПС по оста Доган-Пеевски и в навечерието на връчването на втория мандат от президента Радев, председателят на парламентарната група свика заседание на движението.

Делян Пеевски събра парламентарната група, за да решат какво да правят с втория мандат. 

"Решението на парламентарната група е да изпратим писма на всички без "Възраждане". Дали сме срок до утре да видим какво ще отговорят", съобщи председателят на партията. Пеевски уточни, че не искат да работят с проруски партии.

Но не всички депутати от групата на ДПС се отзоваха на покана за среща, отправена от Пеевски. Подкрепящите Доган не присъстваха. Категорични са, че изискванията на почетния лидер партията да е с двама председатели не били спазени. А ако се реши мандатът да бъде взет, са нужни подписите и на Пеевски, и на Джевдет Чакъров. 

"Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията", се казва в позицията им. 

Още преди да са изпратени писмата в търсене на подкрепа дойдоха отказите. Първи това сториха от ГЕРБ-СДС. ПП-ДБ и БСП също няма да дадат подкрепа за кабинет с мандат на ДПС. 

Днес следобед от срещата на върха във Вашингтон служебният министър-председател Димитър Главчев не коментира състоянието в ДПС, но призова партиите да положат усилия и да се опитат да съставят правителство с втория или третия мандат.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback