fallback

Главчев: Без български войски в Украйна, 80-те млн. лв. са политически ангажимент

Позицията на страната ни остава непроменена

09.07.2024 | 18:39 Автор: Толя Стоянова

Лидерите на държавите членки на НАТО, техните страни партньори и ЕС се събраха във Вашингтон на среща на върха, за да отбележат 75-ата годишнина на блока. Срещата ще се фокусира върху отбраната и възпирането на руското нахлуване в Украйна, както и засилването на военните сили в държавите по източния фланг.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще се включи официално във форума и ще се срещне с американския президент Джо Байдън, който ще потвърди непреклонната подкрепа за Киев. Официалната българска делегация е водена от премиера Димитър Главчев и военния министър Атанас Запрянов.

Припомняме, че президентът Румен Радев отказа да оглави делегацията с мотива, че не е съгласен с част от позициите на Министерския съвет спрямо войната в Украйна. А в първия ден от срещата на върха българският служебен премиер Димитър Главчев заяви, че позицията на страната ни е непроменена.

"Позицията е ясна. Няма да пращаме български войски в Украйна. Прословутите 80 млн. са политически ангажимент и нямат юридическо обвързващ характер", заяви Главчев.

"Няма нищо изненадващо в позицията на България, тя е плод на седем решения на Народното събрание и аз, за разлика от други - каквото казвам в България, това казвам и тук", подчерта министър-председателят във Вашингтон. 

Относно индикативните 80 млн. евро, посочени в българската позиция, Главчев уточни, че става дума за пакетна помощ за Украйна, която може да бъде не само финансова, но и под формата на военно оборудване и обучение. Премиерът посочи още, че от българския парламент зависи дали помощта ще бъде отпусната и дали ще остане в този размер.

Главчев изтъкна, че общата сума за целия Алианс е 40 млрд. евро, като целта е да се даде ясен политически сигнал, че всяка държава членка поддържа това, което е казала и участва съразмерно на своя БВП.

"Тези средства няма как да бъдат отпуснати, ако няма решение на парламента на която и да е държава членка на НАТО", отбеляза той.

Премиерът остро осъди ракетното нападение над детската болница в украинската столица.

"Нормален човек няма как да остане равнодушен, като вижда, че има атака над детска болница", каза министър-председателят.  

Главчев посочи, че няма предложение за българско посредничество за мирни преговори между Русия и Украйна. Министър-председателят беше категоричен, че не се очаква страната ни да бъде терен за подписване на мирно споразумение.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback