Бисквити с канабис напълниха с малки деца токсикологията в болницата в Плевен

Хоспитализирани са с нарушения в съзнанието

08.07.2024 | 16:12 Редактор:
Бисквити с канабис напълниха с малки деца токсикологията в болницата в Плевен
Бисквити с канабис напълниха с малки деца токсикологията в болницата в Плевен

За последните две денонощия в Клиниката по токсикология към УМБАЛ "Д-р Г. Странски" в Плевен са хоспитализирани 7 деца на възраст от 4 до 14 год., 6 от които с прием на бисквити, съдържащи тетрахидроканабинол ТНС /канабис/ и едно дете с прием на наркотичен опиат  и кокаин.

Децата са приети с  тежко общо  състояние и количествени и качествени  нарушения в съзнанието. Предприето е  реанимационно, детоксично и специфично лечение. В момента децата са със стабилни жизнени показатели, но сънливи. Уведомени са органите на МВР, отдел "Закрила на детето" и  Детска педагогическа стая. Води се разследване по случая. 

Екипът от лекари в Клиниката по токсикология призовават родители и деца да бъдат внимателни:

"Ние, лекарите токсиколози, сме дълбоко загрижени за последните  случаи на отравяне с  бисквити, съдържащи канабис, които са били предложени на деца от непознати. Това е сериозен проблем, който изисква нашето внимание и действия", алармира началникът на Клиниката по клинична токсикология. доц. д-р Евгения Бързашка,

Специалистите съветват родителите да наблюдават децата - какво ядат и с кого общуват. 

Лекарите препоръчват също:

Научете децата си никога да не приемат храна от непознати, без първо да се консултират с вас.

Обучете децата си за опасностите от консумацията на незаконни вещества, като канабис.

Насърчавайте откритата комуникация между вас и вашите деца, така че те да се чувстват комфортно да споделят своите притеснения или страхове с вас.

Снимка: УМБАЛ "Д-р Г. Странски"


1
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 2 месеца
Сега Мара от данс като се забара и побара децата ще станат възрастни преди да почнат следствени действия. Сигнализирай за неуместен коментар