Голямата неизвестна е на коя партия Радев ще връчи третия мандат

"Възраждане", БСП и ИТН го искат

08.07.2024 | 14:00 Редактор:

Започва поредната политическа седмица с основния въпрос - има ли шанс да бъде съставен редовен кабинет в рамките на този парламент, или страната отива на поредните предсрочни избори. След провала на първия мандат, предстои президентът Радев да връчи втория - според процедурата, на партията, с най-много депутати след ГЕРБ - а именно ДПС. 

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви вече, че ще върнат празна папка, за да не бавят процедурата. Всички погледи са вперени в третата папка, която ще бъде връчена на партия, избрана от Радев.

От "Възраждане", БСП и ИТН заявиха, че искат третия мандат и ще опитат да съставят някакво правителство, ако папката отиде в някоя от трите партии.

Тази вечер ДБ се събира на заседание, на което да обмислят предложението на ДСБ за съставяне на техническо правителство - дали такова е възможно и с кого биха водили преговори за него. 

Именно в третия мандат политолози виждат шансове за съставяне на правителство, тъй като дава по-голяма възможност за консенсус на партии, които могат да търсят по-широко обединение, като в същото време с него президентът влиза в ролята на властораздавач.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 1
Антинатовец
преди 2 месеца
Как ДПС ще са втори като се разпаднаха и са четвърти в момента ? И като Възраждане бяха трети миналият парламент защо Радев не им даде 3 мандат а го даде на най малките от ИТН? Ще си играем на избори през 5 месеца и това е до като ГЕРБ не свършат парите за ромите и Възраждане стане първа сила. Сигнализирай за неуместен коментар