Заподозреният за тероризъм французин няма да бъде екстрадиран от България

Фриц-Жоли Жоашен е обвинен в отвличане на детето си

16.01.2015 | 20:12 Редактор: Мариета Иванова
Заподозреният за тероризъм французин няма да бъде екстрадиран от България

Окръжният съд в Хасково отказа да изпълни европейската заповед за арест на 29-годишния французин с хаитянски произход Фриц Жоли Жоашен. Той е задържан по обвинението, че е отвлякъл 3-годишния си син. Сигналът е подаден от майката, а Жоашен е задържан в страната ни на път за Турция. Той също така е заподозрян, че е бил свързан с убитите на 9 януари братя Куаши, които извършиха терористичната атака срещу френското сатирично издание Charlie Hebdo на 7 януари.

В българското законодателство не е записано като престъпление отвличането на дете от негов родител. Съдът в Хасково отбеляза, че не е налице и едно от задължителните условия - за двойна наказуемост, предава Darik. Отменена и мярката на Жоашен задържане под стража.

Той също така е заявил, че е съгласен да бъде предаден на френските власти и във Франция да бъде разследван по второто обвинение срещу него „участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове". В рамките на три дни той има право да преосмисли решението си да бъде екстрадиран.

Окончателното решение на хасковския съд ще стане ясно на 20 януари.