Борисов vs Радев за помощта за Украйна: Какви ангажименти поемаме и кой плаши българите?

Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал, посочи държавният глава

05.07.2024 | 14:00 Редактор: Беатрис Младжова

Президентът не одобри помощта, която България е готова да даде на Украйна, а ангажиментите ни към страната, отчетени от парламентарната трибуна вчера, ядосаха Радев. 

"Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор за войната в Украйна, забележете – "до крайна победа", без на тези, които са изготвили и приели тази позиция, да им е ясно какво значи "крайна победа". Считам, че българското правителство дължи обяснение на всички български граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна", заяви държавният глава Румен Радев.

Президентът заяви, че не е съгласен нито с финансовата, нито с военната помощ за Киев. 

"Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал. Затова отказах да отстоявам такава позиция", допълни Радев.

Вместо служебния премиер, прочел позицията ни обаче, на президента отговори бившият министър-председател Бойко Борисов. 

"Направи се опит да се уплашат българите, и то много манипулативно, че ще ходят български войници в Украйна. Те ще защитават само територията на страната ни. В последните месеци кешът стана като обменна валута и вчера нов опит да се направи инсинуация, че България ще дава кеш на Украйна. България кеш няма да дава", коментира лидерът на ГЕРБ-СДС.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе от 9 до 11 юли, а българската делегация ще бъде водена от премиера, след като президентът отказа да представлява страната ни на разговорите. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
А на българите кой ще даде? Каква ни е Украйна, че да я издържаме? Аз не желая да плащам данъци, за Украйна и то за оръжия, т.е да се убиват хора. Нормалните българи не сме убийци, за да си миете ръцете с нас. Борисов призна, че България печелила, подарявайки на Украйна. Как точно, след като подаряваме и нормално ли е да правиш печалби от убийства и най- цинично да изтъкваш, че си на страната на доброто, справедливостта и " цивилизования свят"? Да плаща Борисов, не да се крие зад България. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Баце, с манията си да се изказваш без да мислиш какво говориш по 2-3 пъти на ден спечели за ГЕРБ нежеланието на другите парламентарни партии да те подкрепят за кабинет. За ГЕРБ гласува само ДПС и то само част от него. 138 депутати гласуваха против. Сигнализирай за неуместен коментар