Лют скандал между ДПС и "Възраждане" в НС заради назначения в общините

5 от 11 областни управители са хора на Пеевски, заяви Костадин Костадинов

05.07.2024 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Отново напрежение в Народното събрание. Главни герои бяха депутати от "Възраждане" и ДПС. А всичко тръгна от блиц контрола в залата, на въпроси отговаряше служебният премиер. Първите питания към него бяха от ПП-ДБ.

"Едно скандално назначение на Теодора Денева в община Пловдив. Тя е бивш кмет на Стамболийски, която миналата година беше с повдигнати обвинения", заяви депутатът от ПП-ДБ Богдан Богданов. 

"Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в областната власт няма как", отговори му Главчев.

Към премиера последва и нова нападка, този път от "Възраждане". 

"Прави впечатление, едно парцелиране на държавата че 5 от 11 областни управители са хора на Пеевски. Не на ДПС, подчертавам на Пеевски нему верни!", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Тези думи бяха разковничето напрежението в залата да се отключи. Докато премиерът си стоеше и чакаше още въпроси, "Възраждане" и ДПС се скараха.  

"Това ли е чистката, г-н Костадинов, когато тези хора се назначават за областни управители?", попита депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Отговорът от Костадинов: "Господин Хамид, противоречите си, вашият председател с прозвище на евтин алкохол - Йордан Цонев ми го каза".

Цонев не остана длъжен.

"Няма как да се засегна лично от човек, който се изявява като фюрерче. Прави ли ви впечатление, че когато вие говорите, ние мълчим не защото сме съгласни с вас, а защото сме възпитани. Вие сте от вчера тук, утре ви няма. И желанието ви за фюрер няма да стане", заяви председателят на ПГ на ДПС.

Костадинов продължи: "Вие сте тумор и ще бъдете изрязани. Аз ви го гарантирам това".

А след като страстите се успокоиха, депутатите продължиха с изслушването на премиера. Този път поискаха да каже защо е сменил зам.-шефа на ДАНС. 

"С поведението си зам.-шефът на ДАНС поставя под съмнение принципите за политически неутралитет", мотивира се служебният премиер.

След като поставиха на кръстосан разпит Главчев, депутатите приключиха с петъчния си работен ден. 

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)