България няма да стане донор на Украйна, можем да помогнем с 80 млн. евро

В това увери служебният министър-председател Димитър Главчев

05.07.2024 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Няма как България да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малкото защото трябва да бъдат предвидени средства в държавния бюджет, които да бъдат приети от народните представители. Ако те ги отхвърлят, не само без безсрочен, а въобще няма как да е донор. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев пред медии в парламента по повод предстоящата Среща на върха на НАТО. 

Премиерът беше категоричен, че финансови ангажименти от българска страна могат да се поемат, само след като се предвидят такива в закона за държавния бюджет. Ако не бъдат утвърдени такива суми в държавния бюджет, няма как да бъдат отпуснати, заяви Главчев. 

Министър-председателят посочи, че в българската позиция за форума във Вашингтон е посочена индикативна сума от 80 млн. евро, но тази или каквито и да било суми могат да станат факт, само след като бъдат гласувани от парламента.  

Отиваме на Срещата на върха във Вашингтон с решенията на Народното събрание, които са приети досега, поемам ангажимент българската делегация да не излиза от рамките на тези решения, потвърди премиерът Димитър Главчев. 

Той припомни, че именно съобразно решенията на парламента страната ни предоставя военнотехническа помощ на Киев. По повод друга спекулация, за пореден път Главчев заяви категорично, че няма да бъдат изпращани български войски в Украйна. 

Премиерът приветства отправените в пленарната зала предложения България да бъде посредник в мирни преговори или в инициативи за мир. Единственото, което трябва обаче да се подчертае е, че тези мирни преговори трябва да бъдат съобразени с международното право, отбеляза Главчев. 

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Излагане
преди 2 дни
Плащайте данъци за Украйна. Какво ги интересува българомразците, че хората едвам преживяват. Важно е да има за Украйна- за оръжие уж, но всъщност ще платим нейните дългове към американските корпорации Не е редно метрополията да плати сметката. Васалите ще плащат в името на евроатлантизма. $##%&#$$$$$!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар