Главчев: Рокадите се правят според Конституцията, отговорността я нося аз

Само за назначенията в местната власт няма как да отговарям, подчерта служебният премиер

05.07.2024 | 10:32 Редактор: Елеонора Танева
Главчев: Рокадите се правят според Конституцията, отговорността я нося аз

Служебният премиер Димитър Главчев е на блиц контрол в НС, в който отговаря на депутатски питания. ПП-ДБ имаха въпроси за назначения в изпълнителната и местната власт, смени на областни управители, оставки в регулаторите и прекратени конкурси. 

Главчев посочи, че още на първото си заседание четвъртият служебен кабинет (оглавен от Гълъб Донев) е сменил 25 от 28 областни управители, а една седмица след встъпването в длъжност на кабинета "Янев" са сменени всички областни управители. 

"За факти, които ми съобщавате, за опорочени конкурси – ангажирам се каквото е в рамките на изпълнителната власт да бъде проверено и, ако тези конкурси са опорочени, те да бъдат проведени наново. Бих приел да отговарям за всичко, но за назначенията в местната власт няма как", заяви служебният премиер, цитиран от БТА. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също зададе въпрос на служебния министър-председател за смените на областни управители. Поне за пет от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, посочи той и попита дали това е суверенно решение на Главчев, или той има връзки и зависимости с Пеевски.

"В решенията, които съм взимал, съм се водил от Конституцията и законите на страната. Решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз", заяви Димитър Главчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
агггг
преди 2 дни
главчев елстола те зове хахаха Сигнализирай за неуместен коментар