У нас е най-голямата в ЕС биоферма за телешко, но животните са пред унищожаване

Причината са наложените ограничения на паша в Национален парк "Рила"

05.07.2024 | 09:17 Редактор: Искра Ангелова
У нас е най-голямата в ЕС биоферма за телешко, но животните са пред унищожаване

Собственици на най-голямата биологична ферма за телешко месо както в България, така и в целия Европейски съюз, внасят писмо до президента, председателя на НС, премиера. Причината - наложените ограничения на паша в Национален парк "Рила". Заради това на тях може им да се наложи да унищожат поне 1000 от животните си.

"Уведомяваме ви, че като резултат от въведените ограничения на пашата в Национален парк "Рила" и невъзможността да изведем стадото си от 2 000 крави по високопланинските пасища на парка, сме изправени пред заплахата да заколим над 1000 животни", се казва в обръщението на стопаните на Дивата ферма до българските институции.

Животните са биологично сертифицирани и са отглеждани само пасищно. От 15 години Благовеста и Николай Василеви извеждат кравите на паша в Рила, в тазгодишния план за паша на парка обаче е предвидено, че на глава добитък трябва да се падат по 25 дка пасища, което е сериозна рестрикция спрямо предишни години и предполага драстично намаление в броя на животните, които могат да бъдат изведени в планината.

"Така животните остават без прехрана и трябва да бъдат заклани", се казва в писмото на фермерите. То е придружено от петиция в тяхна защита, в което само за седмица са събрани над 5 000 подписа.

Фермерите декларират готовност да дарят субсидията, която биха получили за обществено полезни цели.

"Единственото, което искаме, е да изхраним животните, като ги изведем на паша", казват стопаните, цитирани от БНР.

Снимка: Pixabay