Слънчево и топло в края на работната седмица, в планините ще превалява

Хубаво време ни очаква през уикенда

05.07.2024 | 06:00 Редактор: Вяра Димова

Денят започва с минимални температури в страната от 15 до 20 градуса, по морето - до 21 градуса. Сутринта повече облаци ще има над източните райони с превалявания. Бързо облаците ще намаляват и над страната ще се установи слънчево време. Следобед над планините ще се развиват купести облаци. Ще духа слаб вятър от север със скорост до 20 км/ч. Максималните температури в страната ще са от 25 до 33 градуса, в югоизточните райони - до 32, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Черноморието сутринта ще бъде облачно с превалявания, следобед ще има разкъсани облаци. Максималните температури на въздуха ще бъдат до 27-30 градуса. Ще духа умерен вятър от югоизток със скорост до 20 км/ч.

Температурата на морската вода ще бъде до 25-26 градуса. Вълнението по северното крайбрежие ще бъде слабо с височина на вълните до 1,2 метра, по южното - умерено с височина на вълните до 2 метра.

Ще има превалявания над Рила, Пирин и Родопите, а късно следобед над Източна Стара планина. Вятърът по високите части, над 2500 метра височина, ще бъде умерен от север със скорост до 30 км/ч. Максималните температури за деня -  над 2500 метра височина, ще бъдат около 8-14 градуса, а на 1500 метра  - от 16  до 19 градуса.

През уикенда ще има много слънчеви часове. В понеделник и във вторник на места термометрите ще надвишават 40 градуса. Разхлаждащи превалявания се очакват в сряда в планините от Западна България.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)