Президентът Радев: Банковата система е ключов елемент за национална ни сигурност

Държавният глава присъства на церемонията по връчване на наградите "Банка на годината"

04.07.2024 | 22:20 Редактор: Вяра Димова
Президентът Радев: Банковата система е ключов елемент за национална ни сигурност

Президентът Румен Радев заяви, че българската банкова система е ключов елемент не само за националната икономика, но и за нашата национална сигурност. Той присъства на 32-ото издание на церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". Държавният глава бе придружаван на събитието от съпругата си Десислава Радева.

В приветствието си президентът открои предизвикателствата пред банковия сектор в глобален и вътрешен план, сред които последствията от пандемията, енергийната криза, както и войната в Украйна, която се отразява на икономиката и всички сфери на обществения живот. По думите му стриктните регулаторни изисквания на Българската народна банка дисциплинират банковия сектор и това е сред причините за неговата стабилност.

"Въпреки всички тежки предизвикателства, българската банкова система, за разлика от политическата, успя да запази висока стабилност, ликвидност и много добра капитализация, която е в основата и дава устойчивост на цялата ни икономика и на всички социални системи", подчерта Радев.

"Банките са гарант за прехода и трансформацията на българската икономика към така желания  висок, устойчив икономически темп на развитие към производства с висока добавена стойност и дигитализация", посочи още президентът.

Снимка: Прессекретариат на президента


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ник
преди 2 дни
Айде стига, всички виждаме че банките държат монопол, а служителите им мизерсгват с минимални заплати. Всичката печалба се изнася в чужбина Сигнализирай за неуместен коментар