Лекар: Употребата на вейпове не е безопасна, искаме законови промени

Достъпът до тях е изключително лесен

04.07.2024 | 19:27 Редактор: Вяра Димова

15-годишно момиче спешно е било прието в пазарджишката болница след пушене на електронна цигара. Тийнейджърката е постъпила в тежко състояние и е направила гърч. След 12-часово лечение се е подобрила, като вече е изписана.

Медиците предупреждават, че електронните цигари и наргилетата са с високи дози никотин и водят до пристрастяване. Затова призовават родителите да наблюдават децата си.

"15-годишното момиче пристигна с гърчова симптоматика, объркана. Състоянието ѝ бе влошено. Наблюдава се една тенденция сред младите хора за употреба на вейпове, защото се смята, че е безопасно. Далеч употребата на вейп не е безопасна, просто е по-безопасен спрямо стандартните цигари. Проблемът е че достъпът до нея е изключително лесен. Искаме законови промени, с които да се ограничи употребата на вейп и информираността да се повиши", каза д-р Димитър Бакалов от Спешното отделение в МБАЛ - Пазарджик.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Умен.
преди 2 дни
Закона забранява продажба на вейпове на деца. Явно в случая закона не е спазен, или детето е получило достъп по друг начин до вейпа. Така може да получи достъп и до алкохол, примерно. Не трябва да има ограничения и удари по вейпинга под вечния предлог "заради децата на България", а трябва да се спазват законите както трябва. Вейпинга е нещо ПРЕКРАСНО, и въпреки, че не е за деца, пак е по-добрия вариант от пушенето. И вейп не се "пуши". При пушенето има горене, и се отделят канцерогени и отрови. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Умен.
преди 2 дни
Цигара с тютюн освен никотин съдържа и редица отрови и канцерогени, същото важи и за цигара с канабис - освен канабиоиди, съдържа и катрани и други отрове и канцерогени. Вейпинга никога не е бил предназначен за деца, и никога не е могло да бъдат продавани вейпове на деца. Ако някое дете е получило достъп до вейпове, то това не е проблем на държавата а на родителите които не са му обяснили, че никотиновия вейп пристрастява, а от канабисовия се дърпа само 1 път, и то леко. А не 10 дръпки!!! Сигнализирай за неуместен коментар