Фармацевти: Нямаме ли интерес, не могат да ни задължат да обслужваме пациенти

Русенските фармацевти внесоха своето становище в Здравната каса

04.07.2024 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден продължават протестите на фармацевтите в страната. Недоволството е заради предложените промени в наредбата за лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

В Русе тази сутрин фармацевтите се събраха пред Районната здравноосигурителна каса, за да изразят своето несъгласие с промените. Според тях това ще доведе до фалити първо на малките аптеки, а след това и на останалите, тъй като няма да могат да покриват разходите си. Русенските фармацевти внесоха своето становище в Здравната каса, а по време на протеста от 9 до 09:30 в аптеките не се обслужваха рецепти по Касата.

"Тази наредба ще вкара в голям хаос не само аптеките, докторите, Здравната каса. Пациентите ще бъдат най-потърпевши от промените, които искат сега да вкарат по бързата процедура. Ние, ако нямаме интерес да обслужваме пациентите, никой не може да ни задължи да го правим", сподели председателят на Регионалната фармацевтична колегия - Русе - Моника Иванчева-Микова.

"Купуваме едно лекарство на определена сума и от Здравната каса получаваме абсолютно същата сума. Ние трябва да имаме реална надценка на това лекарство, което не струва малко пари. Това е, искаме да не ни се обезценява трудът", коментира магистър-фармацевтът Елена Бобева.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 дни
Здравето си е здраве, но сиренето е с пари. Ще живеят тези които имат пари. Които нямат - нямаме интерес за такива хора. Сигнализирай за неуместен коментар