Трусовете в ДПС продължават, Пеевски увери, че партията остава монолитна с Доган

Илхан Кючук изглежда зае страната на почетния председател на Движението за права и свободи

04.07.2024 | 13:41 Редактор: Деси Николова

Трусове и очаквани разцепления в парламента след отхвърлянето на проектокабинета на ГЕРБ. Изключен от групата на ДПС е още един депутат от общо 14-те, които вчера гласуваха "против" първия мандат - така, както призова Ахмед Доган. Оказа се, че самият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров се е противопоставил на Делян Пеевски. 

"Като цяло в групата на ДПС има напрежение, защото колективните органи трябва да работят. Това са принципи, които трябва да бъдат споделени. Да се надяваме, че няма да има разцепление, ще видим процесите, които са в ход. Трябва да надделее разумът. Росен Желязков е една прекрасна кандидатура, в интерес на истината, за министър-председател, но не е нормално в една страна членка на ЕС да няма никакъв преговорен процес", заяви Чакъров.

А вече изключеният доайен от ДПС Рамадан Аталай видя нещо нормално в гласуването на бившия му колега по парламентарна банка Джевдет Чакъров. 

"Нормално е, че двамата съпредседатели на ДПС са гласували различно за проектокабинета "Желязков". Единият води автентичната политика, което не личи, защото не е от активните. По всяка вероятност обаче ще стане. Другият е много амбициозен, дано си постигне амбициите", каза Аталай.

Междувременно Джейхан Ибрямов беше изключен от парламентарната група на ДПС, след като местната структура в Търговище свали доверието си от него. Споровете в ДПС стигнаха чак до Европарламента. Илхан Кючук изглежда зае страната на почетния председател Ахмед Доган като качи снимка в социалните мрежи и написа: "Лидер се следва!".

"ДПС ще бъде монолитно и с Доган, както преди сме го правили, ДПС ще върви напред и ще има добри резултати. На никого няма да позволим да цепи и да интригантства. Моите различия са към определени хора", заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR