Главчев в НС: Няма да изпращаме български войски в Украйна

Корнелия Нинова поиска да разсекретят документа с позицията

04.07.2024 | 09:51 Редактор: Толя Стоянова

Служебният премиер Димитър Главчев бе категоричен при изслушването си в парламента във връзка с позицията на България за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, че няма да се изпращат български войски в Украйна

"В позицията няма нищо притеснително, отчетени са националните интереси на България, както и съюзническите интереси", увери той.

"Искам да успокоя най-вече българските граждани - въобще не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна. Нито е обсъждана такава тема, нито предстои да бъде обсъждана", настоя Главчев.

Премиерът припомни думите на генералния секретар на Алианса Йенс  Столтенберг при визитата му в София през месец май – че НАТО е отбранителен съюз и е намерен начин как да се помага на Украйна, без да бъде въвлечен целият Алианс във войната. Министър-председателят посочи, че със 7 решения на Народното събрание българската страна предоставя широк спектър от мерки за подпомагане на Киев - политически и военни, хуманитарни и възстановителни, без обаче това да нарушава  отбранителните ни  способности.

Преди това Корнелия Нинова от "БСП за България" поиска служебният премиер Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов или да разсекретят документа с позицията, или заседанието на парламента да бъде закрито. "Не можем да обсъждаме секретна информация", каза тя.

"Секретни са договорите с другите страни членки на НАТО, които няма как да бъдат разсекретени. Ние сме служебно правителство и смятах, че позицията трябва да бъде обсъдена в Народното събрание", добави Главчев. 

Премиерът потвърди ангажимента на България относно укрепването на националната ни отбрана в рамките на колективната отбрана на НАТО. Фокусът продължава да бъде върху ускоряването на модернизацията на въоръжените сили, сухопътната, морската и въздушната област, добави министър-председателят. Във връзка с инвестициите в отбрана Главчев посочи, че тази година България ще изпълни ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт. За 2024 г. той е над 2 % с перспектива да нарасне допълнително през следващите години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
2 rate up comment rate down comment 0
тайни на властта
преди 2 дни
Защо пак крият от НАРОДА какво са решили? Пак ли от чужди медии ще научаваме, за военната ни помощ за Украйна? На кого са правителство тези? На Украйна, на Америка или на българския НАРОД? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Призна си
преди 2 дни
Договорите с членовете на НАТО били "секретни"??? Нима сте сключвали отделни двустранни съглашения с членове на НАТО, които да позволяват своеволни действия извън формата на НАТО, т.е. изключват приложението на любимия ви чл.5? Например: България може да е сключила договори с Полша, Литва, Латвия и др. подобни ултрарусофобски държави, ако се намесят във войната да " помагат" на Украйна и ние да " помагаме". Главчев, я обясни по- подробно какво си подписвал от наше име и е забранено да знаем? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
??????
преди 2 дни
Онези в Народното събрание преди време обясняваха, че България никога няма да изпрати оръжие на Украйна, понеже 84 % от гражданите били против. Впоследствие се оказа, че снабдяват Украйна от 2014 г. Сега твърдят, че нямало да се изпращат военнослужещи. Правете си изводите доколко може да се вярва на лъжливи овчарчета. Сигнализирай за неуместен коментар