Първият мандат се провали, Главчев вече е говорил с Радев за втори служебен кабинет

Бойко Борисов с категорична позиция - ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втори или с трети мондат

03.07.2024 | 18:49 Редактор: Вяра Димова

Депутатите не избраха Росен Желязков за премиер на България. Кандидатурата му беше подкрепена от 98 депутати при гласуването, срещу 138 "против". След като проследи близо 4-часовия дебат в пленарната зала, президентът Румен Радев напусна парламента разочарован от партийните спорове.

"Това, което видяхме днес е, че личните нападки доминираха над политическите тези. Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбван на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност", коментира държавният глава.

Радев се зарече стриктно да следва Конституцията оттук нататък, а служебният премиер демонстрира готовност да остане на поста си.

"Нищо кой знае какво непознато не се е случило в пленарна зала днес. Казал съм на Румен Радев, че ако няма кой друг, тогава мога пак аз да поема тази длъжност", обяви Димитър Главчев.

Бойко Борисов видя сближаване между третите и четвъртите в парламента и категорично заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория или с третия мандат.

"Ако има нещо с третия мандат, то ще е с "Продължаваме промяната" и "Възраждане". Ще понесем всички това, което си надробихме. Нека сега да кажат при двоен резултат на "Продължаваме промяната" ще имат 80 депутати и с кой ще направят правителство", посочи лидерът на ГЕРБ.

Според "Продължаваме промяната - Демократична България" липсата на подкрепа е резултат от липсата на разговор за конкретни политики и също изключиха възможност за правителство с третия мандат.

"България е заложник на ината на двама човека - единия с амбициите и другия - със зависимостите. Съмнявам се, че третият мандат е възможен", подчерта Асен Василев.

Така след провала на кабинета "Желязков" отново на ход е президентът.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)