НЗОК: Драстично са увеличени плащанията към аптеки

Средствата за лекарствени продукти, напълно заплащани от Касата са с 11% повече

03.07.2024 | 18:24 Редактор: Елеонора Танева
НЗОК: Драстично са увеличени плащанията към аптеки

С 11% повече са парите, които Здравната каса отпуска през 2024 г. година към аптеките за лекарствени продукти, напълно заплащани от бюджета на Касата. Сумата е над 36 милиона лева. Това посочват от НЗОК в становище по повод протестите на фармацевти и собственици на аптеки.

В позицията пише също, че здравноосигурителните плащания за посочената дейност на аптеките са се увеличили драстично. През януари тази година са отчетени разходи в размер на 1,8 млн. лв., а през март 2024 г. те са 3,4 млн. лв. За месец май са нараснали до 5,9 млн. лв., а за месеците юни и юли, районните здравноосигурителни каси отчитат заявки за разходи в размер съответно на 8,1 млн. лв. и 8,4 млн. лв.

Към 31.07.2024 г. общият размер на здравноосигурителните плащания за дейността на аптеките по отпускане на лекарствени продукти, заплащани 100 на сто от НЗОК на база електронно предписание (рецепта), вече ще представлява разход от 34 млн. лв. или близо 94% от здравноосигурителните плащания, заложени в бюджета на НЗОК по това перо.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)