"Предложението не е прието" - вървим ли към тежка политическа криза?

Втората папка трябва да отиде в ръцете на ДПС

03.07.2024 | 18:36 Редактор: Деси Николова

Парламентът не даде "зелена светлина" на проектокабинета "Желязков", а след провала на първия мандат, политическия елит откровено призна - отиваме на избори - отново. Успоредно тече и втора сюжетна линия. 

Разколът в ДПС излезе наяве и на висок глас беше обявено, че Пеевски разчиства близки на Доган. А разделението в групата стана явно и при гласуването на кабинета.  Мнозинството отхвърли предложеното правителство на малцинството на ГЕРБ-СДС с 98 гласа "за", 138 гласа "против" и двама "въздържали се".

А финалът на заседанието дойде след повече от три часа дебати. Кандидатът за министър-председател Росен Желязков даде кратка оценка на проектокабинета.  

"Предложеният състав на Министерския съвет не е от поредните, а от проверените", заяви Желязков преди гласуването.

За екс-партньорите им, обаче, предложените министри носят други качества. 

"Тези министри сега, които ни предлагат са на Пеевски. Това е правителство от типа забравете за бъдещето", каза бившият премиер Николай Денков.

Градусите в залата скочиха. Заваля размяна на остри реплики, обвинения и обиди. Точката сложи лидерът на ГЕРБ. Борисов благодари за подкрепата на ДПС, но, подчерта - втори мандат няма да подкрепят. Няма да дадат гласове и за третия.

"Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет и да отиваме да агитираме, да молим за прошка, ще се явим пак пред тях", призова Борисов.

Пред поредна предизборна кампания, от ДПС предпочитат да положат още усилия за спасяване на живота на 50-ото Народно събрание. Категорични са, че правителство трябва да има независимо с кой мандат, но без в него да участва "Възраждане".

В крайна сметка, равносметката е ясна - първият мандат е провален. Втората папка трябва да отиде в ръцете на ДПС.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.