Промяната на цвета на Черно море показва сериозни проблеми

Явлението се дължи на цъфтежа на фитопланктон

03.07.2024 | 14:49 Редактор: Вяра Димова
Промяната на цвета на Черно море показва сериозни проблеми

Сателитна снимка на НАСА показа, че Черно море изглежда тюркоазено синьо вместо тъмносиньо, какъвто е обикновено цветът му. Докато в медиите и социалните мрежи изменението в цвета на морето се дискутираше оживено, в научните среди в България тази новина не предизвика особена изненада.

Д-р Радослава Бекова, хидробиолог и ихтиолог в Института по океанология към БАН, обясни, че по-светлият цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктон. Това са микроводорасли, които не могат да се видят с просто око. Затова от плажа може и да не откриете ясна разлика - такава може да се наблюдава само от значителна височина, например от дрон или сателит.

Изследователката обяснява, че явлението е характерно за Черноморието в средата на лятото, но промените в климата и по-високата температура на водата през зимата водят до все по-ранен цъфтеж всяка година. И макар фитопланктонът да не представлява пряка опасност за човека, появата му е сигнал за някои сериозни проблеми в Черно море.

"Нашето Черноморие има проблем с пречиствателните станции, тъй като те са проектирани за определен брой туристи, но заради бума в строителството този капацитет е надхвърлен. По-скоро това е проблемът, отколкото цветът на морето", казва д-р Бекова и припомня за аварията със спуканата пречиствателната тръба под Варненското езеро, която все още не е поправена, пише DW.

Изследователката отбелязва, че органичните отпадъци в резултат от човешката дейност създават благоприятна среда за популацията на фитопланктона. А това съвсем не е безобидно. Когато фотосинтезира, фитопланктонът черпи кислород от водния слой, в който живеят риби, бентоси и миди. В Черно море богатото на кислород пространство е ограничено до дълбочина от 150 метра, а вследствие на цъфтежа на фитопланктон то става още по-малко, уточни д-р Бекова.

Според изследователката това може да доведе до драстично намаляване на рибната популация в морето.

Снимка: архив, БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 2 дни