Изключителен интерес към филма, посветен на проф. Минко Балкански

Лентата разказва за живота на един от будителите на съвременна България

03.07.2024 | 19:39 Редактор: Вяра Димова

На изключителен интерес се радва филмът "Моето име е Минко". Лентата е посветена на живота на един от будителите на съвременна България - проф. Минко Балкански. Освен фондация, която подпомага културния живот и даровити ученици в родното му село Оряховица, в Стара Загора гимназия по компютърни науки и математически анализи носи неговото име. 

Филмът "Моето име е Минко" е разказ за дългия път на едно малко момче от село Оряховица до върховете на световната наука. За писмата на неговия мъдър баща, за трудните моменти, в които е следен от комунистическата власт, за постиженията в науката и дарителството в името на бъдещето. Споделени размисли за един живот, изпълнен със смисъл, успех и сбъднатите мечти.

Проф. Минко Балкански повече от 70 години живее в Париж, Франция. Има четири професури: първата, когато е на 27 години, защитена в Сорбоната, после в САЩ и Великобритания.

Той е специалист в областта на физиката и развива благотворителна дейност в областта на образованието, културата и науката чрез основаната през 1998 г. и ръководена от него Фондация "Миню Балкански", която носи името на баща му.

Вижте повече в репортажа.