Аптеки в страната затвориха заради наредбата за лекарствата

От бранша са категорични, че промените ще доведат до фалити

03.07.2024 | 14:20 Редактор: Беатрис Младжова

Аптеки в цялата страна затварят за часове в знак на протест срещу наредба за изписване на лекарства. Фармацевтите се обявяват срещу изписването на медикаменти за терапия на един пациент на една рецепта.

От бранша са категорични, че промените ще доведат до фалити на аптеки и заплашват да спрат да работят със Здравната каса. 

Аптека в центъра на Бургас затвори за час, а фармацевтите излязоха отпред в знак на протест срещу готвените промени в наредбата, свързана с лекарствата, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса.

"Протестираме, защото Министерството на здравеопазването приема промени, които ще ни пречат да можем да се грижим за вас, както сме го правили досега и ако ние не можем за продължим работа, ще трябва да затворим не за един час, а за много по-дълго време", заяви протестиращ.

Ако Наредбата влезе в сила, всички лекарства за един пациент ще бъдат изписвани на една рецепта. В момента на едно предписание може да има до три медикамента, които се плащат от Здравната каса. 

"Когато те станат на една рецепта, заплащането ще бъде много по-малко от една страна, от друга страна технологичната рамка как ще се случва също не е изяснена", коментира управителят на аптека Васил Ходжев.

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция, че наредбата е обявена за обществено обсъждане. В срок до 4 юли всички заинтересовани страни могат да изпращат становища, на които ще бъде направен анализ.  

Вижте повече в репортажа.