Какво предстои в ДПС и в разрив ли са отношенията между Пеевски и Доган?

Лидерът на партията посочи ясно позицията си и тази на парламентарната група

03.07.2024 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Дни след като му беше поискана оставката, в телевизионно интервю Рамадан Аталай обясни, че в ДПС решенията се взимали еднолично.

"Има разпореждане от почетния председател на ДПС - д-р Ахмед Доган, парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ. С ДПС не са водени никакви преговори, не е обсъждано участието ни в бъдещия кабинет. Убеден съм, че колегите няма да престъпят волята на д-р Доган. Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма - уволнява хора близки до Доган. Аз съм обявен за превратаджия. Аз се питам кой е превратаджия, когато с натиск и сила се опитваш да промениш мнението на обществеността", заяви Аталай.

Отговорът не закъсня.

"Аз ще изпълня волята на хората, те искат да има правителство, България трябва да има правителство. Аз, като лидер на ДПС, съм отговорен само пред хората на ДПС. Това е спазване на Устава на ДПС. Тя се управлява от своя председател", аргументира се Делян Пеевски.

Минути след думите на Аталай, в парламента пристигна цялата областна структура на ДПС-Пловдив, за да поиска Аталай да си тръгне от Народното събрание.

"Ние просто желаем този човек да не ни представлява. И преди години колегите също са призовавали той да не бъде наш народен представител и да не ни представлява в областта", поясни ръководителят на ДПС-Пловдив Юксел Расим.

И областната структура в Пловдив, и Делян Пеевски бяха категорични, че разцепление в ДПС няма, но Пеевски призна за разрив в отношенията си с Доган.

"В личен план - не, в партиен - аз ще изпълня волята на избирателите", добави Пеевски.

А в пленарната зала "Възраждане" взеха отношение по случая, макар и с леко напрежение.

"Една ПГ на ДПС провежда чистка в държавата. Пеевски разчиства хората на Доган", заяви председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR