Създадоха временна комисия "Нотариуса и Пепи Еврото"

Предложението дойде от ПП-ДБ

03.07.2024 | 11:49 Редактор: Толя Стоянова
Създадоха временна комисия

По предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" Народното събрание създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика, дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса и дейността на групата около бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

"Всеки един от скандалите в съдебната система разкъсва тъканта на обществото. Следа като остане без отговор, всеки от тези скандали се превръща в язва, която разделя обществото ни още повече. Длъжни сме да търсим и намираме отговорите на тези въпроси и да предлагаме решения", каза при представянето на проекта Надежда Йорданова от ПП-ДБ. 

ГЕРБ и ДПС не подкрепиха създаването на комисията. Парламентът не избра председател, отхвърляйки кандидатурите на Надежда Йорданова, предложена от ПГ на ПП-ДБ, и тази на Златан Златанов, номиниран от ПГ на "Възраждане". Така дневният ред и свикването на комисията ще зависят от волята на председателя на парламента Рая Назарян.

Според мотивите на вносителите на решението през последните години българското публичното пространство е наситено с множество сигнали за неправомерно влияние в съдебната система, протекции от страна на магистрати и заплахи срещу магистрати, физически лица и представители на юридически лица.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)