Фармацевти спират работа заради отпускането на лекарства по НЗОК

Служителите в обектите ще протестират в различни часове

03.07.2024 | 08:35 Редактор: Толя Стоянова
Фармацевти спират работа заради отпускането на лекарства по НЗОК

Служителите в аптеки спират работа за два часа в знак на протест. Причината за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на рецепти.

Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти с до три лекарствени продукта, на пациента да се изписва една голяма, в която да има неограничен брой лекарствени продукти, като всеки от тях да може да се изпълнява в различни аптеки.

Те не са съгласни промяната в наредбата да стане без финансова обосновка.

"Аптеките вече не могат да издържат да извършват тази дейност, защото тя е финансово ангажираща много, т.е. аптеката трябва да подсигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма марж, т.е. тя дотира и финансира НЗОК като отпуска безплатните лекарства на пациентите, след което чака месец тези пари да бъдат възстановени", коментира председателят на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов, цитиран от БНР. 

Той уточни, че обектите ще протестират в различни часове.

"Някои аптеки ще уведомят Касата, че ще прекратят дейност от 14:00 до 16:00 ч. Други аптеки – от 10:00 до 12:00 ч., а трети – в четвъртък, последният ден за подаване на становище по наредбата, ще уведомят с едномесечно предизвестие НЗОК, че ще прекратят дейност – т.е. няма да отпускат вече продукти по Каса", каза Маринов.

В София се очаква работа да спрат предимно по-малките обекти, но протеста се подкрепя от всички.

Снимка: БГНЕС