В 13 часа НС гласува предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет

Необходими са 121 гласа "за" при регистрирани 240 депутати

03.07.2024 | 07:55 Редактор: Толя Стоянова
В 13 часа НС гласува предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет

В 13:00 ч. НС ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. Това предвижда проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. 

Според Конституцията Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от ГЕРБ-СДС министър-председател, са необходими 121 гласа "за". След това се гласува структурата и съставът на кабинета.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват от 13:00 ч. на заседанието на Народното събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 1 юли номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков получи и веднага върна изпълнен на президента Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере кандидата за министър-председател Росен Желязков.

В проектокабинета "Желязков" има един вицепремиер и 19 министри. Седем от тях са действащи служебни министри в кабинета на Димитър Главчев - Людмила Петкова, Калин Стоянов, Атанас Запрянов, Мария Павлова, Евтим Милошев, Георги Тахов и Георги Гвоздейков, предаде БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)