Васил Терзиев: Ще направим нов конкурс за Войнишкия паметник

"Започваме работа с професионалните организации", поясни столичният кмет

02.07.2024 | 22:33 Редактор: Искра Ангелова
Васил Терзиев: Ще направим нов конкурс за Войнишкия паметник

Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК. Това написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook.

По-рано евродепутатът Андрей Ковачев остро разкритикува решението на Терзиев да прекрати конкурса за възстановяване на мемориала и поиска неговата оставка.

"Средата, в която живеем, все по-ясно доказва, че единственият начин да изградим отговорна визия за бъдещето, е като проведем откровен разговор за миналото си", допълва Терзиев. Той подчерта, че войнишкият паметник е обект на много спорове и е пример за необходимостта от осъзната дискусия за историята.

"Темата за този паметник има и специално, лично значение за мен. Прадядо ми, Илия Иванов, е бил участник и в трите войни - Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Взет е в плен и като военнопленник две години е работил на строежа на шосето между Драма и Кавала. Бил е ранен в бедрото и куршумът не е бил изваден, а излязъл сам когато прадядо ми бил на над 70 години. През тези две години, докато той е бил военнопленник, умират и жена му и детето му. Такива истории имат хиляди други български семейства. И те не бива да оставят и капка съмнение у когото и да било - паметта на загиналите войници в Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война трябва и ще бъде почетена. Вярвам, че можем да направим това в съгласие. Без съмнения в легитимността на конкурса, без напрежения между общности. Без да си противостоим, а като се обединим в почитането на паметта на всички жертви, които сме дали като народ. За това взех решение за прекратяване на настоящата процедура за провеждане на конкурса", пише още Васил Терзиев.

Кметът пояснява, че ще бъде проведен нов конкурс с урбанисти, архитекти, художници, скулптори, историци, социолози, професионални организации, сдружения на гражданите.

"Започваме работа с професионалните организации и стартираме още този месец със среща за обществено обсъждане на проведените през годините конкурси и слабостите и грешките, които е наложително да поправим. Благодаря за инициативата за такава среща на Съюза на архитектите в България. Ще положим усилия възможно най-много творци да се включат с проекти в следващия конкурс. Ще търсим различните гледни точки и ще стъпим на данни и анализи на общественото мнение. Ще направим всичко необходимо целият процес да бъде отворен и публичен, защото ще говорим за история и наследство, за изкуство и многообразие, за това откъде идваме и къде искаме да стигнем като общество. И преди всичко ще проведем честен, аполитичен разговор - защото и миналото, и бъдещето ни го изискват", завършва Терзиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR